Bataty dla cukrzyków!
Słodkość w nazwie „słodkie ziemniaki” jest myląca. Jak wykazują wyniki badań Delii Hammock (M.S.) bataty to optymalna opcja żywieniowa również dla osób chorych na cukrzycę. Słodkie kartofle zawierają korzystne dla zdrowia substancje, takie jak błonnik, beta-karoten, witamina C, potas, magnez i niezliczona ilość innych substancji roślinnych, z których wiele wykazuje właściwości przeciwutleniające.
Przy wyborze produktów żywnościowych cukrzycy powinni zwracać uwagę na ich niski indeks glikemiczny. Spożycie produktów z niskim indeksem glikemicznym powoduje znacznie wolniejsze uwolnienie glukozy do krwi, a co za tym idzie stabilizację poziomu cukru we krwi. Bataty gotowane w skórkach posiadają niską do średniej wartość indeksu glikemicznego. Wartość indeksu glikemicznego batatów gotowanych bez skórek oscyluje w granicach 63 – 66, to wciąż jeszcze znacznie mniej niż w przypadku innych produktów, takich jak np. purée ziemniaczane czy chleb pełnoziarnisty.