Zupa z batatów z imbirem i smażonymi krewetkami

Składniki na 4 porcje:
500 g batatów
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
50 g marynowanego imbiru z zalewą
4-6 gałązek tymianku
1 l bulionu drobiowego (z kostki)
sól, pieprz, cukier
Do przygotowania krewetek:
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 szczypta sproszkowanej kolendry
8 surowych, obranych krewetek
1 żółtko
6 łyżeczek oleju roślinnego do smażenia
świeża kolendra do przybrania

Sposób przygotowania:

1. Obrać jednego batata i przekroić wzdłuż. Wyciąć dwa cienkie plastry. Plastry pociąć wzdłuż na cienkie paski i odłożyć na później, do przygotowania krewetek. Resztę batatów pokroić w kostkę. Obrać cebule i czosnek, pokroić w drobną kostkę.

2. Masło rozgrzać, poddusić w nim cebulę, czosnek i imbir zeszklić. Dodać bataty, tymianek, wszystko dusić. Wlać bulion drobiowy, gotować bataty do miękkości przez 15 minut. Tymianek wyjąć. Zmiksować wszystko na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

3. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z kolendrą. Krewetki umyć, osuszyć, natrzeć pastą. Marynować pod przykryciem przez ok. 30 minut.

4. Zamoczyć paski batatów w żółtku, owinąć nimi krewetki. Rozgrzać olej na patelni, smażyć w nim krewetki po każdej ze stron przez 2 minuty. Nadziać po 2 krewetki na patyczek. Zupę wlać do miseczek, patyczki z krewetkami oprzeć o brzegi miseczki, danie ozdobić kolendrą.

Czas przygotowania: ok. 30 minut + 30 minut marynowanie.

Przepis opracował: Andreas Bärenklau, szef kuchni w hotelu Park Hyatt Hamburg.

Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia:
472 kcal / 1976 kJ
Białko:
32,1 g
Tłuszcz:
29,9 g
Węglowodany:
15 g