, Danie jednogarnkowe z batatów – Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Danie jednogarnkowe z batatów

3 bataty z Karoliny Północnej (ok. 750 g)
60 g kaszy bulgur
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 czerwona papryczka peperoni (pokrojona)
500 ml passaty z pomidorów
250 ml wywaru z warzyw
1 por
1 puszka ciecierzycy, waga po odsączeniu 265 g
150 g pomidorków koktajlowych (pokrojonych na pół)
Sól, świeży grubo mielony pieprz, kmin rzymski
Garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Obierz bataty i pokrój je w kostkę 2×2 cm. Podsmaż pokrojone bataty z gorącą oliwą z oliwek. Dodaj papryczkę peperoni i wywar warzywny oraz passatę. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
2. Pokrój pora wzdłuż, opłucz pod bieżącą zimną wodą i pokrój w pierścienie. Wlej ciecierzycę na sito i przepłucz. Wymieszaj por, ciecierzycę i pomidory koktajlowe z pozostałymi składnikami. Krótko je gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wymieszaj z kaszą bulgur tuż przed podaniem i posyp pietruszką.

Wskazówka: Na wierzch dodaj kleks kwaśnej śmietany.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

wartość energetyczna:
430 kcal/1800 kJ
białko:
12 g
tłuszcz:
9 g
węglowodany:
70 g
Diese Webseite nutzt Google Analytics. Möchtest du nicht weiter getrackt werden, Klicke hier.