Cytrynowe ciastka scones z batatów z miodem

Składniki dla 4 osób:
200 g batatów z USA
50 g miękkiego masła
90 g cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
240-300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Bataty obrać i zetrzeć na grubej tarce.

2. Włożyć masło i cukier do miseczki, ubić na puszystą masę. Dodać bataty, jajko, miód i skórkę z cytryny.

3. Wszystkie suche składniki zmieszać w drugiej misce. Następnie delikatnie połączyć z masą batatową.

4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papier do pieczenia wykładać łyżką do lodów małe porcje ciasta i lekko dociskać.

5. Piec scones przez 10-15 minut na środkowym poziomie piekarnika do uzyskania złotego koloru. Ostudzić, a następnie wyjąć i położyć na kratce.