Chleb z batatów

Składniki na ok. 20 kromek:
300 g batatów
60 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
120 g syropu klonowego
1 jajko (w rozmiarze L)
80 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
10 g tartego imbiru
Rdzeń z 1 laski wanilii
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
100 g orzechów włoskich

1. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odsączyć i zmiksować na purée. Odstawić do ostygnięcia.

2. Dobrze zmieszać masło z cukrem. Dodać purée z batatów, syrop z klonu, jajko, mleko, cynamon, imbir i rdzeń z wanilii, zmieszać.

3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masę z batatów i wszystko dobrze zmieszać. Posiekać orzechy włoskie na kawałki i dodać do masy. Natłuścić formę do chleba i napełnić ją ciastem. Piec przez 50-60 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180°C (gaz: poziom 2-3; termoobieg: 160°C).

Wskazówka: Do smarowania słodkiego chleba podać marmoladę, doskonale pasuje gorzka marmolada z pomarańczy. Świetnie smakuje również pikantna pasta, taka jak np. Pesto Rosso.

Czas przygotowania: ok. 1 ½ godziny

Pomysł: Andreas Bärenklau, dyrektor kuchni w Park Hyatt w Hamburgu.

Wartości odżywcze w jednej kromce:
Energia:
183 kcal/765 kJ
Białko:
3 g
Tłuszcz:
6,9 g
Węglowodany:
27 g