Smoothie z batatów z mlekiem z orzechów włoskich

Składniki na 4 smoothies po 200 ml:
300 g batatów z Północnej Karoliny
200 g orzechów włoskich
1 dojrzałe mango
2 limonki
Cynamon w proszku

Przygotowanie:

1. Podgrzać piec do temperatury 180°C (dół i góra). Owinąć bataty w folię aluminiową i piec przez ok. 60-80 minut w piecu (spróbować, czy są już miękkie!). Wyjąć bataty i wybrać łyżeczką miąższ – potrzebne będzie 200 g miąższu.

2. Rozdrobnić orzechy włoskie z 450 ml wody na purée, następnie przetrzeć przez drobne sito.

3. Obrać mango, oddzielić miąższ od pestki i pociąć na drobne kawałki. Wycisnąć limonki.

4. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie zmiksować, doprawić sokiem z limonki i cynamonem.

Wskazówka: Bataty ugotować dzień wcześniej.

Czas przygotowania: 60 minut + 4 godziny pieczenia.

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
410 kcal/1720 kJ
Białko:
8 g
Tłuszcz:
32 g
Węglowodany:
23 g