Sałatka ze słodkich ziemniaków z serem kozim i kurczakiem

Składniki na 4 porcje:
1 g batatów
8 podudzi kurczaka (około 100 g każde)
8 plastrów bekonu (około 80 g)
8 liści szałwii
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
sól
1 łyżka dżemu morelowego
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
rzeżucha
2 awokado
10 plasterków koziego serka kremowego
3 łyżki słodkiego sosu chili
olej do pieczenia

Przygotowanie:

1. Słodkie ziemniaki gotować przez 20 minut. Oczyścić podudzia kurczaka i osuszyć. Owinąć boczkiem i włożyć 1 liść szałwii pod boczek.

2. Nasmarować grill oliwą, grillować podudzia z każdej strony na kolor złoto-brązowy.

3. W międzyczasie wymieszać musztardę, ½ łyżeczki soli i dżem morelowy. Stopniowo dodawać w oliwę z oliwek. Ściąć rzeżuchę, wymieszać z winegretem. Bataty odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić na plasterki i grillować z obu stron. Wymieszać bataty z winegretem.

4. Owoce awokado przekroić na połówki. Usunąć pestki, wyjąć miąższ, pokroić w plastry. Plasterki koziego serka pokroić na połówki. Starannie wymieszać awokado i kozi ser z batatami. Kurczaka pokryć sosem chili. Podawać z sałatką.

Czas przygotowania: Około 45 minut

Wartości odżywcze na porcję
Wartość energetyczna:
1120 kcal / 4690 kJ
Białko:
52,7 g
Tłuszcze:
71,1 g
Węglowodany:
67,6 g