, Burrito Bowl z batatów – Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Burrito Bowl z batatów

150 g ryżu basmati z pełnego ziarna
4 bataty z USA
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka czarnego kminku
4 łyżki stołowe syropu klonowego z Kanady
1 puszka fasoli, waga po odsączeniu 255 g
1 puszka ciecierzycy, waga po odsączeniu 265 g
2 żółte papryki
2 małe ogórki śniadaniowe, ok. 200 g
2 awokado
sok z 1 limonki
4 pomidory
1 czerwona cebula
1 papryczka chili
2 łodygi kolendry lub natki pietruszki
garść chipsów tortilla
sól, świeży grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do 500 ml wrzącej wody wsyp ryż pełnoziarnisty, ponownie doprowadź wodę do wrzenia, a następnie gotuj delikatnie na średnim ogniu przez około 20 minut. Odlej wodę, dobrze odcedź. Bataty obierz, pokrój w kostkę 2×2 cm i gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez 5–7 minut. Odcedź dokładnie i usmaż na gorącej oliwie z oliwek, co pewien czas przewraca¬jąc na drugą stronę. Dodaj przyprawy, czarny kminek i syrop klonowy.
2. Opłucz fasolę i ciecierzycę pod bieżącą zimną wodą i odstaw do odsączenia na bok. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Pokrój ogórki wzdłuż na cienkie plasterki. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i zblenduj go z sokiem z połowy limonki, solą i pieprzem.
3. Pokrój pomidory bardzo drobno. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Usuń pestki z chili i drobno posiekaj papryczkę. Wymieszaj składniki z resztą soku z limonki, dopraw i dodaj porwaną w duże kawałki kolendrę lub natkę pietruszki. Ułóż wszystkie składniki obok siebie w miskach. Udekoruj chipsami z tortilli.

Wskazówka: Miskę można uzupełnić np. kukurydzą, śmietaną, smażonym kurczakiem, tofu, krewet¬kami lub wołowiną.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

wartość energetyczna:
720 kcal/3020 kJ
białko:
3020 kJ
tłuszcz:
18 g
węglowodany:
106 g
Diese Webseite nutzt Google Analytics. Möchtest du nicht weiter getrackt werden, Klicke hier.