Sposób przygotowania:
1. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je na paski o szerokości 1 cm. Ostrożnie smaż paski ziemniaczane w gorącej oliwie z oliwek przez około 3-4 minuty, co pewien czas przewracając paski na drugą stronę. Następnie posyp je sezamem, polej syropem klonowym i odstaw na chwilę do odparowania. Dodaj przyprawy i odstaw do ostudzenia.
2. Umyj i pokrój w paski selera i paprykę. Wymieszaj masło orzechowe z wodą, śmietaną i sosem sojowym, aby uzyskać gładki sos.
3. Niech papier ryżowy wciągnie wodę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ułóż paski batatów, selera i papryki na górnej połowie arkusza papieru ryżowego. Skrop niewielką ilością sosu, połóż dolną połowę arkusza na paskach, a następnie krawędzie, zrób to samo z brzegami arkusza. Z innymi arkuszami zrób tak samo, a następnie posyp summer rolls posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z resztą sosu.
Wskazówka: Posyp kiełkami buraka, pora i azjatycką rzeżuchą. Możesz dodać również smażone krewetki i/lub kawałki mango.
Czas przygotowania: ok. 45 minut