, Summer rolls z batatów – Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Summer rolls z batatów

400 g batatów z Karoliny Północnej
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki stołowe syropu klonowego z Kanady
4 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
2 łyżki stołowe kremowego masła orzechowego
80 ml gorącej wody
50 ml sojowej śmietany do gotowania lub śmietany
1 łyżka stołowa sosu sojowego
12 arkuszy papieru ryżowego (średnica 22 cm)
2 łyżki posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
sól, świeży grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je na paski o szerokości 1 cm. Ostrożnie smaż paski ziemniaczane w gorącej oliwie z oliwek przez około 3-4 minuty, co pewien czas przewracając paski na drugą stronę. Następnie posyp je sezamem, polej syropem klonowym i odstaw na chwilę do odparowania. Dodaj przyprawy i odstaw do ostudzenia.
2. Umyj i pokrój w paski selera i paprykę. Wymieszaj masło orzechowe z wodą, śmietaną i sosem sojowym, aby uzyskać gładki sos.
3. Niech papier ryżowy wciągnie wodę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ułóż paski batatów, selera i papryki na górnej połowie arkusza papieru ryżowego. Skrop niewielką ilością sosu, połóż dolną połowę arkusza na paskach, a następnie krawędzie, zrób to samo z brzegami arkusza. Z innymi arkuszami zrób tak samo, a następnie posyp summer rolls posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z resztą sosu.

Wskazówka: Posyp kiełkami buraka, pora i azjatycką rzeżuchą. Możesz dodać również smażone krewetki i/lub kawałki mango.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

wartość energetyczna:
420 kcal/1800 kJ
białko:
9 g
tłuszcz:
18 g
węglowodany:
49 g
Diese Webseite nutzt Google Analytics. Möchtest du nicht weiter getrackt werden, Klicke hier.