Wieżyczki z batatów z figami i Brie

Składniki na 8 sztuk:
2 bataty z Północnej Karoliny
Sól
30 g orzechów włoskich
150 g Brie
4 figi
1 łyżek oleju
Sól fleur de sel, pieprz
Mielone ziele angielskie
Odrobina soku z cytryny
8 gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

1. Obrać bataty. Każdy batat pokroić w poprzek na 8 grubych plastrów. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody i blanszować przez 5 minut. Odlać wodę, osuszyć bataty na ręczniku papierowym.

2. Pokroić orzechy włoskie i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Przesypać do miseczki. Brie pokroić na 8 kawałków i wycisnąć do orzechów włoskich. Figi umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Z gałązek rozmarynu oderwać dolne igły, pozostawiając pęk na samym końcu.

3. Rozgrzać olej w patelni powlekanej. Smażyć plastry batatów z każdej strony przez ok. 4 minuty. Przyprawić solą fleur de sel, pieprzem i zielem angielskim. Skropić sokiem z cytryny. Wyciągnąć plastry z patelni i ostudzić.

4. Na każdym plastrze batata ułożyć 1 kawałek Brie, 1 kolejny plaster batata i 1 ćwiartkę figi. Połączyć wszystkie warstwy gałązką rozmarynu.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
153 kcal/639 kJ
Białko:
5 g
Tłuszcz:
8 g
Węglowodany:
14 g