Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków z dwoma dipami

Frytki ze słodkich ziemniaków
Składniki na 4 porcje:
1 kg słodkich ziemniaków
8 gałązek tymianku
4 paski startej skórki z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska gruboziarnista
Mojo Verde
Składniki na 4 porcje:
1 mała zielona papryczka chili
½ limonki
8 gałązek kolendry
6 gałązek pietruszki
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier
Łatwe Aioli
Składniki na 8 porcji:
1-2 ząbki czosnku
100 ml mleka (3,5% tłuszczu, w temperatura pokojowa)
1/2 łyżeczki soli
200 ml oleju o neutralnym smaku
pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
2 gałązki pietruszki

Frytki ze słodkich ziemniaków

1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Obrać słodkie ziemniaki i pokroić na frytki o grubości ½ cm. Oberwać tymianek.

2. Do dużej miski włożyć frytki, dodać tymianek, skórkę z cytryny, oliwę i sól, dokładnie wymieszać rękoma. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wyłożyć na nią ziemniaki. Piec przez 15-18 minut do lekkiego zrumienienia. Podawać natychmiast z Aioli i Mojo Verde.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

 

Mojo Verde

1. Paprykę oczyścić i pokroić w pierścienie. Limonkę obrać nożem całkowicie usuwając wszystkie białe części. Pokroić limonkę na kawałki. Oberwać listki kolendry i pietruszki i grubo posiekać. Posiekać czosnek.

2. Do blendera włożyć chili, limonkę, kolendrę, pietruszkę, czosnek oraz oliwę i zmiksować na puree. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Czas przygotowania: ok. 10 minut

 

Łatwe Aioli

1. Czosnek posiekać grubo. Mleko i czosnek umieścić w wąskim pojemniku i zmiksować na puree. Nie przestając miksować, powoli dolewać oliwę, aż aioli nabierze kremowej konsystencji.

2. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posiekać listki pietruszki i dodać do aioli.

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Frytki ze słodkich ziemniaków
Wartość energetyczna:
121 kcal / 505 kJ
Białko:
0 g
Tłuszcze:
12 g
Węglowodany:
2 g
Mojo Verde
Wartość energetyczna:
121 kcal / 505 kJ
Białko:
0 g
Tłuszcze:
12 g
Węglowodany:
2 g
Łatwe Aioli
Wartość energetyczna:
230 kcal / 965 kJ
Białko:
0 g
Tłuszcze:
25 g
Węglowodany:
1 g