Hiszpańska tortilla ze słodkimi ziemniakami

Składniki na 4 porcje:
400 g słodkich ziemniaków
350 g cukinii
8 cebulek dymek
8 gałązek pietruszki
6 jajek (średniej wielkości)
2 łyżki mleka
20 g drobno startego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
1 łyżeczka suszonego chili
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie 4 plastry szynki Serrano

1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (lepiej nie używać konwekcji). Słodkie ziemniaki obrać i pokroić
w 2 cm kostkę. Cukinię umyć i także pokroić w 2 cm kostkę. Umyć cebulki, białe i jasnozielone części pokroić ukośnie na 1 cm kawałki. Oberwać i posiekać listki kolendry.

2. Wymieszać jajka i mleko. Dodać parmezan oraz 1/3 pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać pozostałą pietruszkę ze skórką z cytryny oraz chili i odstawić.

3. Rozgrzać olej na teflonowej patelni, którą można wstawiać do piekarnika i smażyć słodkie ziemniaki przez 6 minut (na średnim ogniu). Dodać cebulki i cukinię, smażyć razem przez kolejne 2 minuty. Doprawić warzywa odrobiną soli i pieprzu. Zalać mlekiem z jajkami i zostawić na minutę. Następnie wstawić patelnię do piekarnika i piec przez 15 – 20 minut.

4. Poczekać aż tortilla trochę przestygnie, a następnie wyjąć z patelni i ostrożnie pokroić. Posypać szczypiorkiem, ewentualnie położyć na wierzchu Serrano. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania: 45 minut

Wartość odżywcza na porcję (bez szynki Serrano):
Wartość energetyczna:
323 kcal / 1348 kJ
Białko:
16,5 g
Tłuszcze:
16 g
Węglowodany:
26 g