Bataty w panierce z panko i sezamu z wegańskim Miso Mayo

Składniki dla 3 osób:
Przygotowanie batatów:
3 duże bataty z USA
50 g panko (ewentualnie rozdrobnione chipsy ziemniaczane)
35 g czarnego sezamu
35 g białego sezamu
½ łyżeczki soli
1 łyżka neutralnego oleju
1-2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie Miso Mayo:
200 ml niesłodzonego mleka sojowego
300-350 ml neutralnego oleju
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka jasnej pasy miso
Sól
Ewentualnie 1 łyżeczka liści nori lub suszonych wodorostów.
Sok z limonki lub ocet jabłkowy

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Bataty umyć, osuszyć i posmarować neutralnym olejem (nie obierać). Piec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40-50 minut. Zmieszać panko, sezam i sól w głębokim talerzu.

2. Ostrożnie obrać bataty, przekroić wzdłuż na pół i posmarować cienką warstwą oleju sezamowego. Następnie ostrożnie obtoczyć równomiernie z każdej strony w panierce z panko i sezamu. Ponownie włożyć do piekarnika na 4-5 minut.

3. Zmieszać trzepaczką lub zmiksować blenderem ręcznym mleko sojowe i musztardę. Wlewać olej cienkim strumieniem, stale mieszając, aż majonez zrobi się gęsty.

4. Dodać pastę miso i ewentualnie wodorosty lub liście nori, dokładnie zmieszać. Doprawić solą i odrobiną soku z limonki.