Lody batatowe z krokantem migdałowym

Składniki na ok. 4 porcje:
500 g batatów z USA
Sól
700 ml napoju migdałowego
150 ml + 3 łyżki syropu z agawy
1 szczypta mielonego cynamonu
120 g blanszowanych migdałów
3 łodygi mięty
Ponadto:
Maszyna do lodów
Papier do pieczenia

Przygotowanie:

1. Bataty obrać, umyć i pokroić na duże kawałki. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody i blanszować przez 20 minut. Odlać wodę, a następnie zmiksować na purée z napojem migdałowym, 150 ml syropu z agawy i cynamonem. Schłodzić mieszankę i mrozić (porcjami) w maszynie do lodów.

2. W międzyczasie poszatkować migdały na grube kawałki i skarmelizować na złotobrązowy kolor z 3 łyżkami syropu z agawy w małym rondelku, ciągle mieszając. Rozłożyć na kawałku papieru do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

3. Umyć miętę i otrząsnąć z wody. Oderwać listki. Gałkownicą uformować kulki i ułożyć w miseczkach. Połamać krokant na kawałki. Przybrać lody krokantem i miętą.

Czas przygotowania: ok. 1 1/2 godziny, czas oczekiwania ok. 1 godziny

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
500 kcal/2100 kJ
Białko:
10 g
Tłuszcz:
19 g
Węglowodany:
71 g