, Bułeczki cynamonowe z batatów – Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Bułeczki cynamonowe z batatów

350 g batatów z Karoliny Północnej
30 g mielonych orzechów laskowych
30 g cukru klonowego
1-2 łyżeczki cynamonu
500 g świeżego ciasta drożdżowego z masłem
(np. Tante Fanny)
30 g miękkiego masła
80-100 ml syropu klonowego z Kanady
masło do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:

1. Obierz bataty, pokrój w kostkę i gotuj w wodzie przez 10–15 minut – aż będą miękkie. Odcedź, zblenduj na purée i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj z orzechami laskowymi, cukrem klono¬wym i cynamonem. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C (w przypadku grzania statycznego ustaw 200°C na górze i na dole). Dobrze natłuść masłem foremkę do pieczenia muffinów (z 12 wgłębieniami).
2. Rozwałkuj ciasto drożdżowe. Zdejmij ciasto z papieru na powierzchnię lekko posypaną mąką. Rozłóż na cieście purée z batatów, zachowując odstęp 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto ułożone górną (wypukłą) stroną do dołu zwiń, zaczynając od dłuższego boku. Wytnij 12 muffinów, a następnie umieść każdy z nich pionowo w nasmarowanym wgłębieniu w formie.
3. Posyp kawałeczkami masła i piecz przez 5 minut. Następnie skrop syropem klonowym i piecz w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Ostrożnie wyjmij z wgłębień, gdy są jeszcze ciepłe.

Wskazówka: Wymieszaj posiekane orzechy włoskie z purée z batatów – ewentualnie zamiast formy na muffiny użyj dużej blachy.

Czas przygotowania: ok. 30 minut, czas pieczenia 15-20 minut.

wartość energetyczna:
230 kcal/960 kJ
białko:
4 g
tłuszcz:
7 g
węglowodany:
35 g
Diese Webseite nutzt Google Analytics. Möchtest du nicht weiter getrackt werden, Klicke hier.