, Brownies z batatów – Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Brownies z batatów

500 g batatów z Karoliny Północnej
100 g suszonych śliwek
3 jajka (rozmiar M)
4 łyżki stołowe syropu klonowego
200 g mielonych migdałów
150 g mąki pszennej typu 405
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek stołowych kakao do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Obierz bataty, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości w wodzie przez 10-15 minut. Odcedź, zblenduj ze śliwkami na purée i odstaw do ostudzenia. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160°C (w przypadku ogrzewania statycznego ustaw 180°C na górze i na dole). Nasmaruj żaroodporną formę o wymiarach około 20×30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Ubijaj jajka, aż powstanie piana. Dodaj syrop klonowy. Stopniowo dodawaj purée ze słodkich ziemniaków i śliwek, cały czas mieszając. Migdały wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, a następnie dodaj tę mieszaninę do powstałej masy – dokładnie tak jak
purée.
3. Rozprowadź ciasto równomiernie w foremce. Posyp orzechami i umieść foremkę na środkowej półce w piekarniku. Piecz przez 35-45 minut.

Wskazówka: Dodaj 4 łyżki posiekanej ciemnej czekolady i/lub wiórków kokosowych do ciasta i wymieszaj.

Czas przygotowania: ok. 30 minut, czas pieczenia 35-40 minut.

wartość energetyczna:
290 kcal/1210 kJ
białko:
10 g
tłuszcz:
13 g
węglowodany:
73 g
Diese Webseite nutzt Google Analytics. Möchtest du nicht weiter getrackt werden, Klicke hier.