Babeczki krówkowe ze słodkimi ziemniakami

125 g słodkich ziemniaków
100 g gorzkiej kuwertury
100 g masła
Miąższ z 1 laski wanilii
2 jajka (M)
75 g cukru
10 g mąki
Dodatkowo:
80 g słodkich ziemniaków
60 g cukru
Masło i cukier do wysmarowania form

Przygotowanie:

1. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować do miękkości przez 15 minut. Odcedzić i zrobić puree.

2. Pokruszyć kuwerturę. Masło pokroić. Roztopić w misce na parze razem z wanilią. Odstawić do przestudzenia.

3. Dodać i wymieszać słodkie ziemniaki, jajka, cukier i mąkę.

4. Małe formy na suflety (ok. 100 ml) wysmarować masłem i oprószyć cukrem. Przełożyć masę do foremek. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekarnik gazowy – 2, termoobieg – 160 stopni).

5. Umyć pozostałe słodkie ziemniaki i pokroić w bardzo cienkie plastry. Skarmelizować cukier. Pokryć plastry batatów karmelem. Podawać z babeczkami krówkowymi.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Przepis opracował: Andreas Bärenklau, szef kuchni w Park Hyatt Hamburg.

Na porcję ok.
Kalorie
352
Dżule
1476
Białko
4,6 g
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
36 g