Zapiekanka z batatów

Składniki na 4 porcje:
1,2 kg batatów
½ pęczka tymianku
4 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
200 g owczego sera
60 g orzeszków piniowych
sok z 1 limonki
folia aluminiowa

Przygotowanie:

1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.

2. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).

3. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia:
637 kcal / 2670 kJ
Białko:
17,1 g
Tłuszcz:
29,3 g
Węglowodany:
73,9 g