Purée z batatów z tymiankiem

Składniki na 4 porcje:
1 g batatów
Sól
1 pęczek tymianku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
50 ml bulionu warzywnego
75 ml mleka
25 g masła
Pieprz
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

1. Bataty obrać i umyć, pokroić na kawałki. Gotować pod przykryciem, w słonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie.

2. W międzyczasie umyć tymianek, poczekać aż wyschnie, zerwać liście z łodygi. Rozgrzać oliwę w rondelku i podsmażyć połowę tymianku. Podgrzać bulion, mleko i masło.

3. Odcedzić ziemniaki i rozgnieść je drobno. W tym samym czasie, wlać do nich mleko z tłuszczem. Doprawić masę solą i gałką muszkatołową. Dodać smażony i świeży tymianek.

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Wartość odżywcza na porcję:
Wartość energetyczna:
349 kcal / 1460 kJ
Białko:
4,8 g
Tłuszcze:
8,63 g
Węglowodany:
61,2 g