Purée z batatów z brązowym masłem, prażonymi orzechami włoskimi i pieczonym dorszem

Składniki dla 4 osób:
3 duże bataty z USA
200 ml mleka
100 g masła
100 g orzechów włoskich
400 g filetu z dorsza
Masło
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Bataty obrać, pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie.

2. Podgrzać mleko w garnuszku. W drugim garnku gotować masło na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zbrązowieje i zacznie wydzielać orzechowy aromat.

3. Odlać wodę z batatów, a następnie przygotować purée ugniataczem do ziemniaków lub blenderem ręcznym. Wmieszać do purée ciepłe mleko i zrumienione na brązowo masło. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, utrzymywać w cieple.

4. Rybę przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na maśle na średnim ogniu. W międzyczasie uprażyć orzechy włoskie bez tłuszczu na patelni.

5. Przełożyć rybę na talerz z purée i orzechami włoskimi i natychmiast podawać.