Purée z batatów i marchwi ze słodko-kwaśnymi orzechami

Składniki na 4 porcje:
300 g marchwi
700 g batatów
Sól
60 g orzechów włoskich
150 ml octu sherry
9 łyżek miodu
50 ml bulionu warzywnego
75 ml mleka
25 g masła

1. Bataty obrać i umyć, pokroić na kawałki. Gotować pod przykryciem, w słonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie posiekać grubo orzechy i uprażyć je na patelni bez oleju.

2. Zredukować 6 łyżek miodu i ocet przez około 5-10 minut, aż do uzyskania lepkiego płynu. Dodać orzechy i odstawić. Podgrzać bulion, mleko i masło.

3. Marchew i bataty odcedzić. Rozgnieść je dokładnie, tym samym czasie, wlać do nich mleko z tłuszczem. Wyłożyć słodko-kwaśne orzechy nad puree z batatów i marchwi.

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Wartość odżywcza na porcję:
Wartość energetyczna:
447 kcal / 1870 kJ
Białko:
6,69 g
Tłuszcze:
16,4 g
Węglowodany:
65,4 g