Pieczone bataty Tzatziki z cukinii z sezamowym kurczakiem

Składniki na 2 porcje:
2 bataty (250-300 g)
1 cukinia (ok. 200 g)
1 filet z piersi kurczaka (ok. 150 g) pokrojony w paski
½ łyżeczki kurkumy w proszku
2 łyżki nasion sezamu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
200 g jogurtu
1 łyżeczka wasabi
Sól, pieprz
Szczypiorek rurka

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Bataty umyć, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku przez ok. 50 min. Sprawdzić widelcem, czy bataty są już miękkie. W zależności od grubości batatów czas gotowania może wydłużyć się o ok. 10 minut. Następnie naciąć bataty i napełnić nadzieniem. Podawać w pergaminie.

2. Cukinię dokładnie umyć, opłukać i poszatkować na cienkie paski. Pierś z kurczaka posolić, popieprzyć, obtoczyć w kurkumie i ziarnach sezamu, a następnie smażyć z obu stron na oleju przez 4-5 min.

3. Paski cukinii zmieszać z czosnkiem, jogurtem i wasabi, doprawić solą i pieprzem. Tzatziki nałożyć na nacięcia w batatach. Przybrać paskami kurczaka i szczypiorkiem.

Czas przygotowania: ok. 80 minut

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
531 kcal
Białko:
29,2 g
Tłuszcz:
14,8 g
Węglowodany:
67,6 g