Pieczone bataty Salsa z mango i pomidorów

Składniki na 2 porcje:
2 bataty (250-300 g)
1 mała czerwona cebula
200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
1 mango pokrojone na kostki
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
75 g niskotłuszczowej fety pokrojonej na kostki
Sól, pieprz

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Bataty umyć, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku przez ok. 50 min. Sprawdzić widelcem, czy bataty są już miękkie. W zależności od grubości batatów czas gotowania może wydłużyć się o ok. 10 minut. Następnie naciąć bataty i napełnić nadzieniem. Podawać w pergaminie.

2. Cebule obrać, przekroić na pół i pociąć na cienkie plasterki. Zmieszać je z pomidorami, kostkami mango, octem i olejem na salsę, doprawić solą i pieprzem.

3. Ułożyć na batatach z pieca. Podawać posypane kostkami fety.

Wariacja: Pokroić 1 łyżeczkę kaparów na grube kawałki, delikatnie zmieszać z salsą.

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
531 kcal
Białko:
15,3 g
Tłuszcz:
10,2 g
Węglowodany:
88,6 g