Pieczone bataty Hummus z oliwkami

Składniki na 2 porcje:
2 bataty (250-300 g)
½ pęczka pietruszki
120 g ciecierzycy (1/2 puszki), odsączonej
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka soku z limetki
Sól, pieprz
1-2 łyżeczki czarnuszki
40 g czarnych oliwek pokrojonych na plasterki

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Bataty umyć, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku przez ok. 50 min. Sprawdzić widelcem, czy bataty są już miękkie. W zależności od grubości batatów czas gotowania może wydłużyć się o ok. 10 minut. Następnie naciąć bataty i napełnić nadzieniem. Podawać w pergaminie.

2. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i zmiksować na purée z ciecierzycą, jogurtem, sokiem z limetki, solą i pieprzem.

3. Purée nałożyć na nacięcia w batatach, posypać czarnuszką i przybrać oliwkami.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
352 kcal
Białko:
7 g
Tłuszcz:
6,1 g
Węglowodany:
65 g