Pieczone bataty Guacamole z krabami

Składniki na 2 porcje:
2 bataty (250-300 g)
2 łodygi bazylii
Miąższ 1 awokado (np. odmiany Hass)
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
100 g krabów z Morza Północnego
Sól, pieprz

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Bataty umyć, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku przez ok. 50 min. Sprawdzić widelcem, czy bataty są już miękkie. W zależności od grubości batatów czas gotowania może wydłużyć się o ok. 10 minut. Następnie naciąć bataty i napełnić nadzieniem. Podawać w pergaminie.

2. Umyć bazylię, otrząsnąć ją z wody, oberwać liście, 3-4 sztuki pokroić w cienkie paseczki i odłożyć w celu późniejszego ozdobienia potrawy.

3. Miąższ awokado zmiksować z 1 łyżką soku pomarańczowego, kwaśną śmietaną i pozostałymi liśćmi bazylii, doprawić solą i pieprzem. Zmieszać kraby z pozostałym sokiem pomarańczowym oraz szczyptą soli i pieprzu.

4. Bataty pokroić, na każdy z nich wyłożyć połowę kremu z awokado, udekorować bazylią i krabami.

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
512 kcal
Białko:
15 g
Tłuszcz:
19,5 g
Węglowodany:
67,4 g