Pakory z batatów | Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Pakory z batatów

Składniki:
150 g mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki przyprawy curry
papryczka chilli w płatkach
1 limonka
1 łyżka syropu klonowego
250 g słodkich ziemniaków
1 cebula
sól
olej roślinny do smażenia
Składniki na jogurtowy dip ogórkowo-miętowy:
1 ogórka
200 g jogurtu greckiego
3-4 liście mięty
Sól

Wskazówki:

1.       Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, curry i płatkami papryczki chilli. Przekrój limonkę na pół, wyciśnij sok, a następnie wymieszaj sok z 200 ml wody wraz z syropem klonowym.

2.       Wlej mokre składniki do suchych składników, zamieszaj wszystko trzepaczką. Obierz i zetrzyj bataty na tarce z dużym oczkiem, a następnie pokrój cebulę. Dodaj słodkie ziemniaki I cebulę do masy, przypraw solą.

3.       Podgrzej olej na patelni, ostrożnie umieść 6 placków na patelni i smaż na obu stronach, każda po 2-3 minuty. Usmażone placki połóż na talerzu z ręcznikiem papierowym, włóż do piekarnika rozgrzanego do 75 stopni tak, by utrzymywał ciepło pakor. W międzyczasie usmaż kolejne 6 placków.

4.       Jogurt – zetrzyj ogórek, a następnie ściśnij, by pozbyć się wody. Posiekaj liście mięty. Wszystkie składniki dodaj do jogurtu greckiego i delikatnie posól. Pakory podawaj z dipem.

Czas przygotowania: około 40 minutes

Kalorie:
360 kcal/1510 kJ
Białko:
5 g
Tłuszcz:
16 g
Węglowodany:
42 g