Kieszonki ze słodkimi ziemniakami i serem halloumi

Składniki na 4 porcje:
800 g słodkich ziemniaków
2 ząbki czosnku
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 cukinie (po około 120 g)
1 opakowanie (250 g) sera halloumi
olej do grillowania
folia aluminiowa
½ pęczka bazylii

Przygotowanie:

1. Słodkie ziemniaki gotować przez 20 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Wymieszać czosnek z oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.

2. Cukinie umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Halloumi pokroić w plasterki. Słodkie ziemniaki odcedzić i ostudzić. Następnie obrać je i pokroić w plasterki.

3. 4 kawałki folii aluminiowej posmarować olejem. Słodkie ziemniaki, cukinię i halloumi rozłożyć równomiernie na folii. Skropić oliwą czosnkową i zawinąć folię, tak aby powstały kieszonki. Grillować kieszonki przez 10-15 minut. Oberwać liście bazylii i ozdobić nimi otwarte kieszonki przed podaniem.

Czas przygotowania: około 45 minut

Wartości odżywcze na porcję:
Wartość energetyczna
582 kcal / 2440 kJ
Białko
19,3 g
Tłuszcze
33,5 g
Węglowodany
49,7 g