Bataty w woku z filetem z piersi kurczaka

Składniki dla 4 osób:
1 papryczka chili
20 g imbiru
2 ząbki czosnku
6 łyżek sosu sojowego
4 filety z kurczaka (każdy o wadze ok. 170 g)
450 g batatów
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200 g groszku cukrowego
1 łyżka oleju sezamowego
40 g całych suszonych żurawin
Po 1 łyżce jasnego i ciemnego sezamu

1. Przeciąć papryczkę chili wzdłuż, wyjąć pestki i drobno poszatkować. Obrać czosnek i imbir, drobno poszatkować. Zmieszać chili, czosnek i imbir z sosem sojowym.

2. Umyć filet z piersi kurczaka, osuszyć i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Włożyć do marynaty i marynować w lodówce pod przykryciem przez co najmniej 30 minut.

3. W międzyczasie obrać, umyć i pokroić bataty na cienkie plastry. Oczyścić i umyć paprykę, a następnie pokroić ją na cienkie paski. Umyć groszek cukrowy, ewentualnie przekroić ukośnie na połowę.

4. Rozgrzać olej sezamowy w dużej patelni lub w woku. Wyjąć pierś z kurczaka z marynaty, odsączyć i usmażyć po obu stronach w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Dodać bataty i mocno zrumienić. Dodać i krótko podsmażyć pozostałe warzywa. Zalać marynatą, dodać żurawinę i dusić przez 5 minut. Wszystko ułożyć w miseczkach, posypać sezamem i podawać.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
439 kcal/1840 kJ
Białko:
46,8 g
Tłuszcz:
8,4 g
Węglowodany:
42,5 g
WW:
3,7
WW/100 g:
0,8