1. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odsączyć i zmiksować na purée. Odstawić do ostygnięcia.
2. Dobrze zmieszać masło z cukrem. Dodać purée z batatów, syrop z klonu, jajko, mleko, cynamon, imbir i rdzeń z wanilii, zmieszać.
3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masę z batatów i wszystko dobrze zmieszać. Posiekać orzechy włoskie na kawałki i dodać do masy. Natłuścić formę do chleba i napełnić ją ciastem. Piec przez 50-60 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180°C (gaz: poziom 2-3; termoobieg: 160°C).
Wskazówka: Do smarowania słodkiego chleba podać marmoladę, doskonale pasuje gorzka marmolada z pomarańczy. Świetnie smakuje również pikantna pasta, taka jak np. Pesto Rosso.
Czas przygotowania: ok. 1 ½ godziny
Pomysł: Andreas Bärenklau, dyrektor kuchni w Park Hyatt w Hamburgu.