Pasta do smarowania z batatów – North Carolina Sweet Potatoes

Pasta do smarowania z batatów

Składniki dla 4 osób:

500 g batatów z USA
2 szalotki
2 łyżki masła lub oleju
300 g chudego twarogu
3 łyżki siekanej natki pietruszki lub szczypiorku
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa i papryka w proszku

Wariant słodki

 

Zamiast szalotek podprażyć 3 łyżki sezamu i zamiast przypraw dodać około 1 łyżki syropu klonowego.

 

Przygotowanie:

 

  1. Bataty dobrze wyszorować pod bieżącą wodą za pomocą szczotki do warzyw.

 

  1. Następnie pokroić w większe kawałki i gotować w niedużej ilości posolonej wody.

 

  1. Bataty odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, usunąć skórki i rozgnieść widelcem lub ubijakiem.

 

  1. Do wariantu wytrawnego obrać i drobno posiekać cebule. Zeszklić na maśle lub oleju.
  2. Cebulę razem z twarogiem i pietruszką wymieszać z masą batatową i doprawić do smaku.

 

  1. Do wariantu słodkiego podprażyć sezam i wymieszać z syropem klonowym z masą z ubitych batatów.

 

  1. Podawać z pieczywem. Wariant wytrawny można również podawać jako dip z gotowanymi na parze warzywami śródziemnomorskimi lub surowymi słupkami warzywnymi (np. papryka, kalarepa, marchewka).

 

 

Czas przygotowania:                             40 minut,

Czas oczekiwania (schłodzenie):      30 minut

Kalorie:
108,6 kcal
Białko:
5,8 g
Tłuszcze:
2,3 g
Węglowodany:
15,4 g