Wariant słodki
Zamiast szalotek podprażyć 3 łyżki sezamu i zamiast przypraw dodać około 1 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie:
- Bataty dobrze wyszorować pod bieżącą wodą za pomocą szczotki do warzyw.
- Następnie pokroić w większe kawałki i gotować w niedużej ilości posolonej wody.
- Bataty odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, usunąć skórki i rozgnieść widelcem lub ubijakiem.
- Do wariantu wytrawnego obrać i drobno posiekać cebule. Zeszklić na maśle lub oleju.
- Cebulę razem z twarogiem i pietruszką wymieszać z masą batatową i doprawić do smaku.
- Do wariantu słodkiego podprażyć sezam i wymieszać z syropem klonowym z masą z ubitych batatów.
- Podawać z pieczywem. Wariant wytrawny można również podawać jako dip z gotowanymi na parze warzywami śródziemnomorskimi lub surowymi słupkami warzywnymi (np. papryka, kalarepa, marchewka).
Czas przygotowania: 40 minut,
Czas oczekiwania (schłodzenie): 30 minut