Pancakes z batatów z syropem – North Carolina Sweet Potatoes

Pancakes z batatów z syropem

4 porcje

Składniki dla 4 osób:
Razem 400 g batatów
Syrop:
100 g drobnego cukru
150 ml soku pomarańczowego
20 g syropu klonowego
Naleśniki:
1 pomarańcza w całości
2 jajka (w rozmiarze L)
50 g tłustego twarogu
50 g cukru kokosowego
2 szczypty soli
50 g mąki typu 405
50 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
80 g masła do smażenia
150 g malin do udekorowania
Ewentualnie cukier puder i mięta do przybrania

Przygotowanie:

1. Do syropu obrać 150 g batatów, zetrzeć na drobnej tarce i podgrzać razem z cukrem, sokiem pomarańczowym i syropem klonowym do 110°C. Następnie przetrzeć przez drobne sito i ostudzić.

2. Sparzyć pomarańczę wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę na drobnej tarce i wycisnąć sok (potrzebne będzie 80 ml). Pozostałe 250 g batatów obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować na miękko w soku pomarańczowym, następnie ostudzić.

3. Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować bataty z żółtkiem, twarogiem, cukrem, sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy na purée. Białko jaja ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmieszać mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie zmieszać z pianą z białek i masą z batatów.

4. Na patelni smażyć na maśle małe naleśniki. Podawać z malinami i syropem, według uznania przybierając miętą i cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 75 minut

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia:
610 kcal/2560 kJ
Białko:
10 g
Tłuszcz:
23 g
Węglowodany:
87 g