Przygotowanie:
1. Do syropu obrać 150 g batatów, zetrzeć na drobnej tarce i podgrzać razem z cukrem, sokiem pomarańczowym i syropem klonowym do 110°C. Następnie przetrzeć przez drobne sito i ostudzić.
2. Sparzyć pomarańczę wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę na drobnej tarce i wycisnąć sok (potrzebne będzie 80 ml). Pozostałe 250 g batatów obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować na miękko w soku pomarańczowym, następnie ostudzić.
3. Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować bataty z żółtkiem, twarogiem, cukrem, sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy na purée. Białko jaja ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmieszać mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie zmieszać z pianą z białek i masą z batatów.
4. Na patelni smażyć na maśle małe naleśniki. Podawać z malinami i syropem, według uznania przybierając miętą i cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut