Wskazówki:
1. Nakłuj słodkiego ziemniaka za pomocą widelca. Piecz go w temperaturze 220°C, przez 20-40 minut. Pamiętaj, by piekarnik miał włączoną funkcję górnego i dolnego grzania.
2. Wyjmij słodkiego ziemniaka z piekarnika w momencie, gdy jego miąższ zmięknie. Następnie ostudź. Przestudzonego batata przekrój na pół. Wyjmij miąższ przy pomocy łyżki, a następnie zgnieć go na papkę.
3. Umieść papkę w robocie kuchennym razem z mąką orkiszową, cukrem, solą, olejem i drożdżami, a następnie dodaj 120 ml ciepłej wody. Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Jeśli konsystencja ciasta jest bardzo sucha i twarda, możesz dodać trochę więcej wody. W przypadku, gdy masa za bardzo się lepi, możesz dosypać do niej odrobinę więcej mąki.
4. Przełóż ciasto do czystego naczynia, przykryj suchą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°C (pamiętaj o uruchomieniu funkcji grzania górnego i dolnego).
6. Po upłynięciu 1 godziny wyjmij ciasto z ciepłego miejsca i zagnieć je. Następnie podziel masę na 3 równe części.
7. Zroluj 3 części ciasta w 3 pasma o długości ok. 30 cm. Następnie zapleć je w warkocz.
8. Ułóż warkocz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce przez około 25 minut, aż stanie się złotobrązowy. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.