Drożdżowy warkocz ze słodkich ziemniaków – North Carolina Sweet Potatoes

Drożdżowy warkocz ze słodkich ziemniaków

Składniki na 1 warkocz

1 słodki ziemniak z Karoliny Północnej, średniej wielkości (ok. 300 g)
ok. 500 g mąki orkiszowej
3 łyżki cukru
2 szczypty soli
50 g bezsmakowego oleju
½ kostki pokruszonych drożdży

Wskazówki:

1. Nakłuj słodkiego ziemniaka za pomocą widelca. Piecz go w temperaturze 220°C, przez 20-40 minut. Pamiętaj, by piekarnik miał włączoną funkcję górnego i dolnego grzania.

2. Wyjmij słodkiego ziemniaka z piekarnika w momencie, gdy jego miąższ zmięknie. Następnie ostudź. Przestudzonego batata przekrój na pół. Wyjmij miąższ przy pomocy łyżki, a następnie zgnieć go na papkę.

3. Umieść papkę w robocie kuchennym razem z mąką orkiszową, cukrem, solą, olejem i drożdżami, a następnie dodaj 120 ml ciepłej wody. Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Jeśli konsystencja ciasta jest bardzo sucha i twarda, możesz dodać trochę więcej wody. W przypadku, gdy masa za bardzo się lepi, możesz dosypać do niej odrobinę więcej mąki.

4. Przełóż ciasto do czystego naczynia, przykryj suchą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

5. Rozgrzej piekarnik do 180°C (pamiętaj o uruchomieniu funkcji grzania górnego i dolnego).

6. Po upłynięciu 1 godziny wyjmij ciasto z ciepłego miejsca i zagnieć je. Następnie podziel masę na 3 równe części.

7. Zroluj 3 części ciasta w 3 pasma o długości ok. 30 cm. Następnie zapleć je w warkocz.

8. Ułóż warkocz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce przez około 25 minut, aż stanie się złotobrązowy. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.

Wartość odżywcza na jedną porcję
(na ok. 20 plasterków)
Kalorie:
130 kcal/ 540 kJ
Białko:
3 g
Tłuszcze:
3 g
Węglowodany:
23 g