Przygotowanie:
1. Obrać czosnek i imbir, drobno poszatkować. Umyć chili, usunąć pestki i drobno poszatkować. Obrać marchew i bataty, pokroić na duże kawałki. Podgrzać masło i olej w dużym garnku. Dodać cebulę, chili, imbir i podsmażyć.
2. Dodać gotowaną herbatę, kostki rosołowe, marchew i bataty, gotować pod pokrywką przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować mikserem na purée. Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
3. Bezpośrednio przed podaniem dodać wino. Doprawić solą i pieprzem, skropić zupę niewielką ilością oliwy z oliwek. Do zupy pasuje dobrej jakości pieczywo chrupkie ze świeżym twarogiem.
Wskazówka: Zupę można podawać na zimno lub na ciepło. Gorącą zupę można schłodzić przed podaniem w kąpieli wodnej.