Frytki ze słodkich ziemniaków
1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Obrać słodkie ziemniaki i pokroić na frytki o grubości ½ cm. Oberwać tymianek.
2. Do dużej miski włożyć frytki, dodać tymianek, skórkę z cytryny, oliwę i sól, dokładnie wymieszać rękoma. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wyłożyć na nią ziemniaki. Piec przez 15-18 minut do lekkiego zrumienienia. Podawać natychmiast z Aioli i Mojo Verde.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Mojo Verde
1. Paprykę oczyścić i pokroić w pierścienie. Limonkę obrać nożem całkowicie usuwając wszystkie białe części. Pokroić limonkę na kawałki. Oberwać listki kolendry i pietruszki i grubo posiekać. Posiekać czosnek.
2. Do blendera włożyć chili, limonkę, kolendrę, pietruszkę, czosnek oraz oliwę i zmiksować na puree. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Łatwe Aioli
1. Czosnek posiekać grubo. Mleko i czosnek umieścić w wąskim pojemniku i zmiksować na puree. Nie przestając miksować, powoli dolewać oliwę, aż aioli nabierze kremowej konsystencji.
2. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posiekać listki pietruszki i dodać do aioli.
Czas przygotowania: ok. 10 minut