Przygotowanie:
1. Obrać bataty. Każdy batat pokroić w poprzek na 8 grubych plastrów. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody i blanszować przez 5 minut. Odlać wodę, osuszyć bataty na ręczniku papierowym.
2. Pokroić orzechy włoskie i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Przesypać do miseczki. Brie pokroić na 8 kawałków i wycisnąć do orzechów włoskich. Figi umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Z gałązek rozmarynu oderwać dolne igły, pozostawiając pęk na samym końcu.
3. Rozgrzać olej w patelni powlekanej. Smażyć plastry batatów z każdej strony przez ok. 4 minuty. Przyprawić solą fleur de sel, pieprzem i zielem angielskim. Skropić sokiem z cytryny. Wyciągnąć plastry z patelni i ostudzić.
4. Na każdym plastrze batata ułożyć 1 kawałek Brie, 1 kolejny plaster batata i 1 ćwiartkę figi. Połączyć wszystkie warstwy gałązką rozmarynu.
Czas przygotowania: ok. 25 minut