1. Bataty umyć i gotować pod przykryciem w dużej ilości wody przez 15-20 minut. Odlać wodę, ostudzić pod zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
2. W międzyczasie oczyścić, umyć i osuszyć cukinię i bakłażan. Oczyścić pieczarki. Obrać i pokroić cebulę na ćwiartki. Szałwię umyć, otrząsnąć z wody i oderwać listki od łodyg.
3. Bataty obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na szerokie kawałki. Nadziewać bataty na przemian z przygotowanymi warzywami na patyczki.
4. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni grillowej i opiekać w nim szaszłyki warzywne przez ok. 10 minut z każdej strony. Przed samym końcem opiekania dodać listki szałwii. Doprawić szaszłyki solą i pieprzem, ułożyć na talerzach. Skropić octem balsamicznym i posypać szałwią. Podawać z kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina