1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (lepiej nie używać konwekcji). Słodkie ziemniaki obrać i pokroić
w 2 cm kostkę. Cukinię umyć i także pokroić w 2 cm kostkę. Umyć cebulki, białe i jasnozielone części pokroić ukośnie na 1 cm kawałki. Oberwać i posiekać listki kolendry.
2. Wymieszać jajka i mleko. Dodać parmezan oraz 1/3 pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać pozostałą pietruszkę ze skórką z cytryny oraz chili i odstawić.
3. Rozgrzać olej na teflonowej patelni, którą można wstawiać do piekarnika i smażyć słodkie ziemniaki przez 6 minut (na średnim ogniu). Dodać cebulki i cukinię, smażyć razem przez kolejne 2 minuty. Doprawić warzywa odrobiną soli i pieprzu. Zalać mlekiem z jajkami i zostawić na minutę. Następnie wstawić patelnię do piekarnika i piec przez 15 – 20 minut.
4. Poczekać aż tortilla trochę przestygnie, a następnie wyjąć z patelni i ostrożnie pokroić. Posypać szczypiorkiem, ewentualnie położyć na wierzchu Serrano. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: 45 minut