Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Bataty umyć, osuszyć i posmarować neutralnym olejem (nie obierać). Piec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40-50 minut. Zmieszać panko, sezam i sól w głębokim talerzu.
2. Ostrożnie obrać bataty, przekroić wzdłuż na pół i posmarować cienką warstwą oleju sezamowego. Następnie ostrożnie obtoczyć równomiernie z każdej strony w panierce z panko i sezamu. Ponownie włożyć do piekarnika na 4-5 minut.
3. Zmieszać trzepaczką lub zmiksować blenderem ręcznym mleko sojowe i musztardę. Wlewać olej cienkim strumieniem, stale mieszając, aż majonez zrobi się gęsty.
4. Dodać pastę miso i ewentualnie wodorosty lub liście nori, dokładnie zmieszać. Doprawić solą i odrobiną soku z limonki.