Sposób przygotowania:
1. Obierz bataty, pokrój w kostkę i gotuj w wodzie przez 10–15 minut – aż będą miękkie. Odcedź, zblenduj na purée i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj z orzechami laskowymi, cukrem klono¬wym i cynamonem. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C (w przypadku grzania statycznego ustaw 200°C na górze i na dole). Dobrze natłuść masłem foremkę do pieczenia muffinów (z 12 wgłębieniami).
2. Rozwałkuj ciasto drożdżowe. Zdejmij ciasto z papieru na powierzchnię lekko posypaną mąką. Rozłóż na cieście purée z batatów, zachowując odstęp 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto ułożone górną (wypukłą) stroną do dołu zwiń, zaczynając od dłuższego boku. Wytnij 12 muffinów, a następnie umieść każdy z nich pionowo w nasmarowanym wgłębieniu w formie.
3. Posyp kawałeczkami masła i piecz przez 5 minut. Następnie skrop syropem klonowym i piecz w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Ostrożnie wyjmij z wgłębień, gdy są jeszcze ciepłe.
Wskazówka: Wymieszaj posiekane orzechy włoskie z purée z batatów – ewentualnie zamiast formy na muffiny użyj dużej blachy.
Czas przygotowania: ok. 30 minut, czas pieczenia 15-20 minut.