Zapiekanka z batatów – North Carolina Sweet Potatoes

Zapiekanka z batatów

Składniki na 6 sztuk:

300 g startych batatów
2 łyżki masła
1/2 dużej cebuli pokrojonej w kostkę
1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 pomidor (Roma) pokrojony w kostkę
1 pomidor (Roma) pokrojony w kostkę
1 pomidor (Roma) pokrojony w kostkę
1 pomidor (Roma) pokrojony w kostkę
1 pomidor (Roma) pokrojony w kostkę
1 pomidor (Roma) pokrojony w kostkę
1 pomidor (Roma) pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
  2. Bataty umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć.
  3. Masło rozpuścić w garnku na średnim ogniu.
  4. Dodać cebulę, paprykę, pomidora i podsmażyć aż zmiękną (ok 3-5 minut).
  5. Dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz i sproszkowany czosnek i wszystko dobrze wymieszać.
  6. W osobnej misce dokładnie roztrzepać jajka i powoli dodawać mleko ciągle mieszając. Dodać pozostałe 1/2 łyżeczki soli.
  7. Mieszając dodać ser, starte bataty i podsmażoną mieszankę warzyw. Można dodać jeszcze więcej sera na wierzch.
  8. Przełożyć do formy do zapiekania.
  9. Piec przez 40-50 minut lub do czasu aż jajka się zetną i będą zwarte.
  10. Podawać od razu

 

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Kalorie:
271 kcal/ 1134 kJ
Białko:
18 g
Tłuszcze:
15 g
Węglowodany:
15 g