Słodkie ziemniaczano-orzechowe curry – North Carolina Sweet Potatoes

Słodkie ziemniaczano-orzechowe curry

Porcja dla 4 osób

600 g słodkich ziemniaków z Północnej Karoliny
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
1 kawałek imbiru wielkości kciuka, posiekany
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonych nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki płatków chili
400 ml pomidorów w puszce
1 łyżka soli
1 łyżka brązowego cukru
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu warzywnego
125 g masła orzechowego (kremowego)
125 g młodego szpinaku
1 limonka, pokrojona w ćwiartki
Dodatki:
Ryż
Niesolone orzeszki ziemne, posiekane

Wskazówki:

1. Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż cebulę na średnim ogniu.

2. Dodaj czosnek i imbir i krótko podsmaż.

3. Dodaj kolendrę, kminek, kurkumę, chili w proszku i płatkach i krótko podsmaż.

4. Dodaj rozdrobnione pomidory na patelnię i krótko doprowadź do wrzenia.

5. Dodaj sól, cukier, mleko kokosowe, bulion warzywny i masło orzechowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż słodkie ziemniaki będą miękkie.

6. Teraz jest dobry moment, aby ugotować na przykład ryż lub inny dodatek do curry.

7. Po 20 minutach dodaj umyty szpinak na patelnię. Duś, aż szpinak będzie miękki, a następnie podawaj curry z ryżem, orzeszkami i ćwiartkami limonki.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Kalorie:
630 kcal/ 2460 kJ
Białko:
14 g
Tłuszcze:
39 g
Węglowodany:
50 g