Słodkie placki ziemniaczane – North Carolina Sweet Potatoes

Słodkie placki ziemniaczane

4 porcje

300 g batatów z Karoliny Północnej
100 g komosy ryżowej
100 g czerwonej soczewicy
3 jajka (rozmiar M)
2 dymki
100 g bułki tartej
2 duże łyżki stołowe klarowanego masła lub oleju do smażenia
200 g sałaty liściowej
100 g mieszanki kiełków
3 łyżki stołowe octu jabłkowego
1 1/2 łyżki stołowej wody
2 łyżki stołowe syropu klonowego
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól, pieprz, trochę curry w proszku

Sposób przygotowania:

1.         Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotuj soczewicę w 300 ml wrzącej osolonej wody – do chwili aż zmięknie. Obierz bataty i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach (na paski). Odcedź komosę ryżową i soczewicę, a następnie ostudź.

2.    Z batatów, soczewicy i jajek zrób purée. Dodawaj stopniowo komosę ryżową, cały czas    mieszając. Umyj szczypior i drobno posiekaj. Wymieszaj bułkę tartą ze szczypiorem, dopraw              solą, pieprzem i curry.

3.    Z masy uformuj 8 placków i smaż partiami na rozgrzanym maśle/oleju do smażenia aż będą chrupiące.

4.    Umyj sałatę i odłóż ją na bok, aby obciekła. Wypłucz mieszankę kiełków. Wymieszaj pozostałe           składniki w taki sposób, aby powstał z nich sos do sałaty. Dopraw go do smaku i dodaj do
sałaty.

Wskazówka: Podawaj ze śmietaną. Danie można też posypać prażonymi orzechami włoskimi lub pestkami dyni.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

wartość energetyczna:
620 kcal/2600 kJ
białko:
20 g
tłuszcz:
26 g
węglowodany:
73 g