Sposób przygotowania:
1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotuj soczewicę w 300 ml wrzącej osolonej wody – do chwili aż zmięknie. Obierz bataty i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach (na paski). Odcedź komosę ryżową i soczewicę, a następnie ostudź.
2. Z batatów, soczewicy i jajek zrób purée. Dodawaj stopniowo komosę ryżową, cały czas mieszając. Umyj szczypior i drobno posiekaj. Wymieszaj bułkę tartą ze szczypiorem, dopraw solą, pieprzem i curry.
3. Z masy uformuj 8 placków i smaż partiami na rozgrzanym maśle/oleju do smażenia aż będą chrupiące.
4. Umyj sałatę i odłóż ją na bok, aby obciekła. Wypłucz mieszankę kiełków. Wymieszaj pozostałe składniki w taki sposób, aby powstał z nich sos do sałaty. Dopraw go do smaku i dodaj do
sałaty.
Wskazówka: Podawaj ze śmietaną. Danie można też posypać prażonymi orzechami włoskimi lub pestkami dyni.
Czas przygotowania: ok. 60 minut