Wskazówki:
1. Obierz, pokrój i posól bataty. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podgrzej 3 łyżki oleju na patelni, a następnie wrzuć do naczynia słodkie ziemniaki. Przysmaż je przez 3-4 minuty, mieszaj co jakiś czas.
2. Do słodkich ziemniaków dodaj cebulę oraz czosnek. Wymieszaj ryż do risotto, wlej białe wino, gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty. Stopniowo dodawaj gorący bullion. Pamiętaj, by w trakcie dolewania bulionu oraz mieszania cały czas gotować ryż na wolnym ogniu – zajmie to około 25 minut.
3. Rozłam orzechy na większe kawałki, następnie upraż je na 1 łyżce oleju. Połóż orzechy na ręczniku papierowym. Wytrzyj patelnię, a na pozostałościach oleju podsmaż liście szałwii.
4. GZetrzyj parmezan na tarce i wsyp do risotto. Dopraw solą i pieprzem. Posyp orzechy na wierzch dania oraz połóż liście szałwii.
Czas przygotowania: około 45 minut