1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Bataty umyć, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku przez ok. 50 min. Sprawdzić widelcem, czy bataty są już miękkie. W zależności od grubości batatów czas gotowania może wydłużyć się o ok. 10 minut. Następnie naciąć bataty i napełnić nadzieniem. Podawać w pergaminie.
2. Cukinię dokładnie umyć, opłukać i poszatkować na cienkie paski. Pierś z kurczaka posolić, popieprzyć, obtoczyć w kurkumie i ziarnach sezamu, a następnie smażyć z obu stron na oleju przez 4-5 min.
3. Paski cukinii zmieszać z czosnkiem, jogurtem i wasabi, doprawić solą i pieprzem. Tzatziki nałożyć na nacięcia w batatach. Przybrać paskami kurczaka i szczypiorkiem.
Czas przygotowania: ok. 80 minut