1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Bataty umyć, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku przez ok. 50 min. Sprawdzić widelcem, czy bataty są już miękkie. W zależności od grubości batatów czas gotowania może wydłużyć się o ok. 10 minut. Następnie naciąć bataty i napełnić nadzieniem. Podawać w pergaminie.
2. Cebule obrać, przekroić na pół i pociąć na cienkie plasterki. Zmieszać je z pomidorami, kostkami mango, octem i olejem na salsę, doprawić solą i pieprzem.
3. Ułożyć na batatach z pieca. Podawać posypane kostkami fety.
Wariacja: Pokroić 1 łyżeczkę kaparów na grube kawałki, delikatnie zmieszać z salsą.
Czas przygotowania: ok. 70 minut