1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Bataty umyć, nakłuć w wielu miejscach widelcem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku przez ok. 50 min. Sprawdzić widelcem, czy bataty są już miękkie. W zależności od grubości batatów czas gotowania może wydłużyć się o ok. 10 minut. Następnie naciąć bataty i napełnić nadzieniem. Podawać w pergaminie.
2. Umyć bazylię, otrząsnąć ją z wody, oberwać liście, 3-4 sztuki pokroić w cienkie paseczki i odłożyć w celu późniejszego ozdobienia potrawy.
3. Miąższ awokado zmiksować z 1 łyżką soku pomarańczowego, kwaśną śmietaną i pozostałymi liśćmi bazylii, doprawić solą i pieprzem. Zmieszać kraby z pozostałym sokiem pomarańczowym oraz szczyptą soli i pieprzu.
4. Bataty pokroić, na każdy z nich wyłożyć połowę kremu z awokado, udekorować bazylią i krabami.
Czas przygotowania: ok. 70 minut