Naleśniki ze słodkich ziemniaków – North Carolina Sweet Potatoes

Naleśniki ze słodkich ziemniaków

4 porcje

100 g batatów
4 jaja
250 g ubitej śmietanki 30%
1 łyżeczka cynamonu
100 g mąki
Sól
80 g cukru trzcinowego
2-4 łyżki oleju
2 łyzki cukru pudru
150 g borówek

Wskazówki:

1.       Obierz i zetrzyj bataty na tarce z dużymi oczkami. Oddziel białka od żółtek. W jednej misce zamieszaj 150 ml ubitą śmietankę, cynamon oraz żółtka, dodaj starte bataty. Wsyp mąkę, następnie wszystko wymieszaj.

2.       W drugiej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli i stopniowo dodawaj cukier. Ubite białka dodaj do batatowej masy, porządnie wszystko wymieszaj.

3.       Podgrzej olej na patelni, którą można włożyć do piekarnika, następnie wlej na nią ciasto naleśnikowe i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Obróć naleśnik i rozerwij go na mniejsze kawałeczki. Włóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz przez 8-10 minut.

4.       Wyłóż kawałki naleśników na talerz, posyp cukrem pudrem, udekoruj borówkami oraz resztą bitej śmietany.

Czas przygotowania: approx. 40 minutes

Kalorie:
570 kcal/2390 kJ
Białko:
12 g
Tłuszcze:
33 g
Węglowodany:
54 g