Wskazówki:
1. Obierz i zetrzyj bataty na tarce z dużymi oczkami. Oddziel białka od żółtek. W jednej misce zamieszaj 150 ml ubitą śmietankę, cynamon oraz żółtka, dodaj starte bataty. Wsyp mąkę, następnie wszystko wymieszaj.
2. W drugiej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli i stopniowo dodawaj cukier. Ubite białka dodaj do batatowej masy, porządnie wszystko wymieszaj.
3. Podgrzej olej na patelni, którą można włożyć do piekarnika, następnie wlej na nią ciasto naleśnikowe i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Obróć naleśnik i rozerwij go na mniejsze kawałeczki. Włóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz przez 8-10 minut.
4. Wyłóż kawałki naleśników na talerz, posyp cukrem pudrem, udekoruj borówkami oraz resztą bitej śmietany.
Czas przygotowania: approx. 40 minutes