makaron ze słodkich ziemniaków – North Carolina Sweet Potatoes

makaron ze słodkich ziemniaków

Porcja na 2-3 osób

Do sosu: 200 g nerkowców
200 ml wody
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
Na makaron: 1 łyżka oleju
2 duże słodkie ziemniaki z Karoliny Północnej (ŕ 400 g)
125 g młodego szpinaku
sól i pieprz
2 gałązki pietruszki

Wskazówki:

1. Nerkowce włożyć do miski, zalać wodą i moczyć przez co najmniej 2 godziny. Następnie odcedź je i przepłucz czystą wodą.

2. Umieścić nerkowce w mikserze z wodą, łyżeczką soli i czosnkiem, a następnie zmiksować na kremowy, gładki sos. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj szpinak i mieszaj, aż do połączenia.

4. Następnie dodać około połowy sosu i wymieszać.

5. Doprawić solą i pieprzem i podawać z posiekaną natką pietruszki.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Kalorie:
720 kcal/ 3020 kJ
Białko:
19 g
Tłuszcze:
36 g
Węglowodany:
73 g