Lasagne z batatów i szpinaku – North Carolina Sweet Potatoes

Lasagne z batatów i szpinaku

4 porcje

800 g batatów z Karoliny Północnej (ok. 3-4 sztuki)
600 g liści szpinaku
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany
40 g masła
40 g mąki pszennej typu 405
500 ml zimnego pełnego mleka
50 g startego sera, np. gouda, ementaler
2 łyżki stołowe bułki tartej
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Obierz bataty, pokrój w plastry o grubości 1 cm i gotuj do miękkości przez ok. 8 minut w osolonej wodzie. Umyj i krótko gotuj szpinak w dużej ilości wrzącej osolonej wody do chwili aż się rozpadnie. Odcedź, przelej zimną wodą i wyciśnij rękami.
2. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160°C (w przypadku ogrzewania statycznego ustaw 180°C na górze i na dole). Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek krótko podsmaż na gorącej oliwie z oliwek. Dodaj do szpinaku oraz dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową – do smaku.
3. Roztop masło, dodaj mąkę i zimne mleko. Mieszaj do chwili aż masa będzie gładka. Zagotuj i dodaj przyprawy.
4. W formie do pieczenia ułóż naprzemiennie plastry batatów, szpinak i trochę sosu. Na koniec ułóż warstwę słodkich ziemniaków i ponownie sosu. Posyp wszystko serem i bułką tartą, a następnie wstaw do pieczenia w piekarniku (przez 35-40 minut).

Wskazówka: Zamiast szpinaku możesz również użyć botwiny lub (klasycznie) sosu bolońskiego.

Czas przygotowania: ok. 65 minut

wartość energetyczna:
600 kcal/2520 kJ
białko:
16 g
tłuszcz:
30 g
węglowodany:
62 g