Sposób przygotowania:
1. Obierz bataty, pokrój w plastry o grubości 1 cm i gotuj do miękkości przez ok. 8 minut w osolonej wodzie. Umyj i krótko gotuj szpinak w dużej ilości wrzącej osolonej wody do chwili aż się rozpadnie. Odcedź, przelej zimną wodą i wyciśnij rękami.
2. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160°C (w przypadku ogrzewania statycznego ustaw 180°C na górze i na dole). Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek krótko podsmaż na gorącej oliwie z oliwek. Dodaj do szpinaku oraz dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową – do smaku.
3. Roztop masło, dodaj mąkę i zimne mleko. Mieszaj do chwili aż masa będzie gładka. Zagotuj i dodaj przyprawy.
4. W formie do pieczenia ułóż naprzemiennie plastry batatów, szpinak i trochę sosu. Na koniec ułóż warstwę słodkich ziemniaków i ponownie sosu. Posyp wszystko serem i bułką tartą, a następnie wstaw do pieczenia w piekarniku (przez 35-40 minut).
Wskazówka: Zamiast szpinaku możesz również użyć botwiny lub (klasycznie) sosu bolońskiego.
Czas przygotowania: ok. 65 minut