1. Przeciąć papryczkę chili wzdłuż, wyjąć pestki i drobno poszatkować. Obrać czosnek i imbir, drobno poszatkować. Zmieszać chili, czosnek i imbir z sosem sojowym.
2. Umyć filet z piersi kurczaka, osuszyć i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Włożyć do marynaty i marynować w lodówce pod przykryciem przez co najmniej 30 minut.
3. W międzyczasie obrać, umyć i pokroić bataty na cienkie plastry. Oczyścić i umyć paprykę, a następnie pokroić ją na cienkie paski. Umyć groszek cukrowy, ewentualnie przekroić ukośnie na połowę.
4. Rozgrzać olej sezamowy w dużej patelni lub w woku. Wyjąć pierś z kurczaka z marynaty, odsączyć i usmażyć po obu stronach w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Dodać bataty i mocno zrumienić. Dodać i krótko podsmażyć pozostałe warzywa. Zalać marynatą, dodać żurawinę i dusić przez 5 minut. Wszystko ułożyć w miseczkach, posypać sezamem i podawać.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina